Din kurv

info@handdyed.dk / Fri fragt over 1.000 kr.

Vævestrik

Vævestrik er perfekt, hvis du ønsker at strikke med flere farver. Vævestrik giver et flot farvespil, hvis du strikker med flere farver – mønstret og strukturen bliver spændende og legende i udseendet.

Hvad er vævestrik, og hvordan strikkes det?

Med vævestrik får du et mønster, der varierer. Vævestrik strikkes typisk i to farver, hvor du dog kun strikker med én farve ad gangen. Det gør det mere overskueligt, så du kun skal fokusere på den farve, du arbejder med, i stedet for at skulle holde styr på den anden farve garn samtidigt.

Vævestrik er rigtig godt til dig, der godt kunne tænke dig at strikke med flere farver og få et flot mønster, men du er måske ikke så selvsikker i dét at køre med flere farver ad gangen, når du strikker. Når du strikker med én farve ad gangen, kan du nemmere holde overblikket, samtidig med du laver nogle flotte projekter med to farver.

Vævestrik kan strikkes ensfarvet med kun én farve, eller du kan lave de skønneste mønstre i vævestrik med flere farver. Det, der er kendetegnende for vævestrik, er at man strikker med én tråd ad gangen, også når der er tale om mønsterstrik med flere farver. Mønsteret i vævestrik fremkommer ved, at man tager masker løst af pinden uden at strikke dem i et bestemt “mønster”.

Kan man slå masker op og strikke ret masker – ja, så kan man også strikke vævestrik. Når man strikker “almindelig” mønsterstrik med flere farver, vil man oftest have kortere eller længere tråde på bagsiden at strikketøjet. Ved vævestrik er der ingen lange tråde på bagsiden, og man får en pænere bagside.

Opskrift på vævestrik

Vævestrik kan i princippet strikkes i alverdens slags garntyper. Du kan strikke vævestrik i noget af det tynde garn, men du kan også sagtens strikke det i noget tykkere og mere bulky garn. Det kommer selvfølgelig an på, hvad du sætter dig for at strikke i det her flotte mønster. Hop ind og oplev de forskellige typer garn, vi har på webshoppen – måske finder du det perfekte garn til dit næste projekt, der skal sidde på strikkepindene.

Mulighederne er mange, og det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser. Hvis du læser videre, kommer jeg længre nede med nogle bud på, hvad du kan strikke i vævestrik. Du kan også tage et kig på de forskellige opskrifter, der er her på hjemmesiden. Her kan du hente inspiration – både til hvad du vil strikke, og til hvilke farver dit næste strikkeprojekt skal være.

Hvordan skal vævestrik vaskes?

Har du strikket en lækker trøje eller andet i vævestrik, og er du i tvivl om, hvordan du skal vaske det? Det kan skabe en del forvirring, når uldtøj skal vaskes. Mange siger jo, det skal vaskes i hånden i lunken vand, men bliver det så rent nok? Ja, det gør det, bare rolig. Der er også andre, der vælger at vaske tøjet i vaskemaskinen på et uldprogram. Det kommer meget an på, hvor meget du stoler på sin vaskemaskine, og hvad du føler dig bedst tilpas med. Jeg har samlet en liste over ting, du kan være opmærksom på, når du vasker dit uldtøj.

 • Vask altid dit strikkede tøj inden brug – der kan være rester af spindeolie og overskudsfarve i garnet
 • Vask det alene, da det kan smitte af første gang, det vaskes
 • Når du vasker din nye strik inden brug, får du også en strik, der føles blødere, samtidig med maskerne falder ordentligt på plads, og dit strik får den rigtige form
 • Når du vasker dit strik i hånden, er det vigtigt, vandet ikke er for varmt – vask derfor max på 30 grader
 • Sørg for at vaskemidlet er ordentligt opløst i vandet – brug eventuelt flydende vaskemiddel, når du vasker dit strik
 • Nogle vælger at vaske deres strik i vaskemaskinen – hvis du stoler på din vaskemaskine og tør, så kan du også prøve
 • Hvis strik vaskes i vaskemaskinen, skal der igen ikke bruges for varmt vand – max 30 grader, ligesom når du vasker i hånden
 • Vask strikken på et uldprogram, således det bliver vasket på det mest skånsomme program
 • Det er også en mulighed at få lidt af vandet ud af strikken efter vask ved at centrifugere tøjet ved de laveste omdrejninger
 • Strikket tøj skal liggetørre – det må endelig ikke hænges op, da det kan ødelægge formen
 • Læg dit strikkede tøj til tørre på et håndklæde på gulvet og ryk/riv let i det, til det har den ønskede form og de ønskede mål

Hvis du kan komme afsted med det, så anbefales det, at vi ikke vasker vores uldtøj alt for tit. Det kan være en idé at lufte uldtøjet, for at få nogle af de forskellige lugte/dufte ud af det. Du kan med fordel hænge dit strikkede tøj udenfor, mens luftfugtigheden er lidt højt – det gør nemlig også at ulden rejser sig lidt igen, og tøjet ser friskt ud.

Du finder sikkert mange andre lister rundt omkring på nettet, hvor du også finder andre gode råd. Jeg har bare lige samlet dem, som jeg plejer at være opmærksom på, når jeg vasker mit strik. Selvfølgelig, når det er noget, vi selv har siddet og brugt mange spændende timer på, så vil vi gerne passe lidt ekstra på det – derfor vasker vi det med omtanke og passer så godt på det, vi kan.

Hvad strikker man typisk i det her vævestrik mønster?

Der er ikke nødvendigvis noget, man ‘typisk’ strikker i vævestrik. Vævestrik er dog forholdsvis fast og tæt, så projektet skal selvfølgelig give mening i forhold til den struktur og det look, du får med vævestrik.

Fordelen ved vævestrik er, at det bliver flot og fast. Du får et flot ensformigt resultat i vævestrik, hvor du kan lege med et væld af farvekombinationer – du kan jo også vælge at skifte farverne ud løbende, når du strikker på et projekt.

Vævestrik er specielt godt, når du har et projekt, der gerne må være lidt fast. Hvis du er nybegynder med vævestrik, er karkluden et godt sted at starte. Her kan du rigtig øve dig på at mestre vævestrik, samtidig med du får en flot og særdeles funktionel karklud ud af arbejdet. Du kan se på det som din strikkeprøve for at tjekke strikkefastheden – som du bare kan bruge til noget praktisk i stedet for, det blot er en prøve.

Vævestrik kan sagtens bruges, hvis du vil strikke pudebetræk til sofapuderne eller pyntepuderne på sengen. Vævestrik er også perfekt til små punge og tasker. Eftersom du får et fast og tæt resultat med vævestrik, kan du strikke fx en taske eller pung til blandt andet strikkegrej, hæklegrej, sytøjet eller måske et flot penalhus – der er et væld af muligheder for, hvad du kan strikke i vævestrik.

Strik tøj i vævestrik

Vævestrik er også rigtig lækkert til for eksempel trøjer. Du kan strikke de flotteste sweatre i vævestrik, hvor du rigtig kan lege med farverne. En idé til et strikkeprojekt kunne være en striktrøje i en lækker mohairblanding.

Vævestrik giver dig muligheden for at strikke med to farver – du kan lave flotte farvekombinationer i det tøj, du vælger at strikke. Du kan også vælge at skifte lidt ud i farverne løbende, når du for eksempel strikker en trøje – lav en flot glidende overgang og få en trøje i smukke, legende nuancer.

Der er nærmest ikke grænser for, hvad du kan strikke i vævestrik. En lækker sweater, en flot cardigan, eller en fin, let sommertop i silky mohair er bare et udpluk af alle de muligheder, der er, når du gerne vil strikke noget tøj i vævestrik. Strikkemetoden er til at gå til, eftersom der kun skal strikkes med en tråd ad gangen – så kan du lave flotte mønstre, uden det skal blive alt for svært.

Håndfarvet garn til vævestrik hos Handdyed by Charlotte Spagner

Hos Handdyed by Charlotte Spagner finder du et væld af garn, som er perfekt til vævestrik. Garnet er helt unikt, da det er håndfarvet. Derfor finder du ikke to nøgler, der er fuldstændig ens. Det giver dig muligheden for at strikke projekter, der kommer til at være one of a kind – selvom du følger en bestemt gængs opskrift, kan du lave den helt unik ved at bruge flot og enestående håndfarvet garn.

Vælg håndfarvede garnnøgler til dit næste strikkeprojekt i vævestrik. Håndfarvet garn kan give et spændende spil i strikkeprojektet. Eftersom der ikke er to nøgler, der er 100% ens, når vi har med håndfarvet garn at gøre, kan du få et helt unikt udtryk i dit strikkeprojekt. For at undgå alt for kraftige overgange mellem to nøgler, kan du vælge at strikke med to nøgler ad gangen.

Tag et kig i webshoppen og find dit næste garn til et spændende strikkeprojekt i vævestrik. Vi har meget forskelligt garn i shoppen til alverdens opgaver. Kontakt os endelig, hvis du har nogle spørgsmål til vores garn på webshoppen. Garnet, der bliver købt på shoppen, farves på bestilling, derfor er du sikker på, dit garn kommer til at være helt unikt – og perfekt til dit strikkeprojekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *