info@handdyed.dk / Fragt fra 52,50 / Fri fragt over 500 kr.

Charlottes - Godt at vide om håndfarvet garn

Vi farver garnet når du bestiller det

Vi farver garnet på bestilling. Dvs. at vi ikke har noget lager af håndfarvet garn (udover det der er i butikken), men først farver når du bestiller det.

Dette betyder også at vi farver i relativt små portioner. Ikke to nøgler garn er ens, selvom de kommer fra samme farvegryde.

Der er mange faktorer, der spiller ind, når man håndfarver garn. Blandt andet:

  • Vandtemperatur
  • PH-værdi
  • Mængden af vand i gryden
  • Hvor lang tid garnet er i berøring med farvestoffet

Selvom man er omhyggelig med at opløse farvestoffet i gryden, vil der være en tendens til at koncentrationen af farvestoffet er højest i bunden af gryden, dette medfører at det garn, som ligger nederst i gryden, får en
kraftigere farve end det garn, som ligger øverst.

Alle disse faktorer – samt
mange flere, og helt sikkert månens placering på himlen – gør håndfarvet garn så specielt, unikt og sjovt.

Strik med håndfarvet garn

Hvis man for eksempel bestiller håndfarvet garn til en trøje, vil der derfor være en risiko for, at man på et strikkeprojekt som dette vil kunne se overgange, hvor der er skiftet mellem garnnøglerne.

En måde at komme omkring dette problem er ved at strikke med to garnnøgler af gangen.

Det vil sige, at man på et strikketøj hvor man strikker frem og tilbage; strikker to pinde med det ene garnnøgle og derefter to pinde med det andet garnnøgle – og så fremdeles.

Strikker man rundt, strikker man en runde med det ene garnnøgle og derefter en runde med det andet garnnøgle osv. På denne måde ”kamuflerer” man forskellene på de håndfarvede garner.

Ligeledes kan man også være omhyggelig med at lave ”glidende ” overgange, når der skal skiftes til næste garnnøgle. Lad være med at skifte begge garnnøgler på samme tid.

Vask af håndfarvet garn

Vær opmærksom på at håndfarvet garn kan indeholde overskudsfarve. Derfor er det en rigtig god idé at vaske det separat første gang.

Det anbefales også at håndvaske garnet. Vaskemaskiner er forskellige, det anbefales at vaske en mindre prøve håndfarvet garn, inden man smider hele sit håndstrikkede projekt i vaskemaskinen… jeg taler af erfaring!